Recept voor het roosteren van sesamzaad



Ingrediënten
250 gram ongeroosterd sesamzaad

Totaal benodigde bereidingstijd ± 25 minuten

Bereiding
Was het sesamzaad in een kom door deze onder de kraan te houden.
De bovenste zaadjes, die dwarrelen tezamen met het bovenste water giet je over in een zeef.
Herhaal dit net zo lang totdat onderin nog maar een paar zaadjes over zijn met eventueel steentjes.
De sesamzaadjes afdrogen door de onderkant van de zeef af te drogen.

Doe nu het sesamzaad in de koekepan.
Rooster op een half-hoog vuur terwijl je voortdurend roert of de zaadjes omschud.
Zet het vuur lager, naarmate de zaadjes meer geroosterd zijn.
De zaden zijn klaar wanneer je ze makkelijk fijn kunt drukken tussen duim en pink, na 5 tot 10 minuten.
Wanneer je zeker wilt zijn dat ze klaar zijn, dan pak je een metalen lepel en roer je even door de zaadjes.
Wanneer er geen zaadjes meer aan de lepel kleven zijn de zaadjes klaar.
Let op wanneer je dezelfde lepel meerdere keren gebruikt om te controleren, dan wordt de lepel warm en met een warme lepel werkt deze truc niet.
Je kunt ook ruiken dat ze klaar zijn, wanneer er een notengeurtje ontstaat.
Zodra de zaadjes klaar zijn, doe de geroosterde sesamzaadjes in een aardewerk kom of in een suribachi om af te koelen.

sesamzaad voordeel