Recepten voor snacks



Recept voor banaan, chocola, notenpasta snack


Ingrediënten
banaan
pindakaas of cashewnotenpasta of amandelpasta of hazelnotenpasta
gesmolten chocola

Totaal benodigde tijd ± 30 min

Bereiding
Snij de banaan in plakjes. Smeer er notenpasta op en doop in gesmolten chocola. Doe 15-20 minuten in de koelkast. Klaar!

banaan, chocola, notenpasta snack

Banaan, chocola, notenpasta snack


Recept voor Bengaalse zoutjes


Ingrediënten
200 gram of 1 kop gele erwten
15 gram of een eetlepel korianderzaadjes
15 gram of een eetlepel zwarte peperkorrels
10 gram of 2 theelepels gember
50 gram of een eetlepel groene koriander
een groene Spaanse peper
en snufje zeezout
5 gram of een theelepel rode chilipoeder
5 gram of een theelepel garam masala
sesamolie

Totaal benodigde voorbereidingstijd ± 5 - 6 uur
Totaal benodigde kooktijd ± 30 min

Voorbereiding
Hak de gember in kleine stukjes
hak de groene koriander
hak de groene Spaanse peper
maak de zwarte peperkorrels klein met behulp van een pepermolen, vijzel of suribachi

Bereiding
Week de gele erwten gedurende 4-5 uur in warm water.
Laat uitlekken en vermaal samen met de korianderzaadjes en zwarte peperkorrels om een dikke grof gemalen pasta te krijgen.
Doe de pasta met de resterende ingrediënten in een grote kom.
Meng goed, laat 30 min staan.
Verhit olie in een wok tot het begint te roken. Bevochtig de handen en vorm van het mengsel ronde platte koeken van ± 10 cm.
Frituur de koeken gedurende 2 à 3 min aan beide kanten en haal uit de olie. Laat overtollige olie uitlekken en laten afkoelen.
Snij de koeken in 3 à 4 repen. Verhit de olie opnieuw tot het begint te roken.
Bak de repen krokant en goudbruin aan beide kanten op een matig vuur.
Laat uitlekken en serveer warm.

Bengaalse zoutjes

Bengaalse zoutjes


Recept voor chocodadels


Ingrediënten voor 2 personen
10 bio dadels
1 theelepel cacao
1 theelepel kokosrasp

Totaal benodigde tijd ± 15 minuten

Bereiding
Doe de dadels en cacao in een blender of keukenmachine. Mix totdat er een egaal mengsel ontstaaat. Maak er balletjes van en rol even door de kokosrasp.

chocodadels

Chocodadels


Recept voor geroosterde amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pinda's of walnoten

Ingrediënten
ongeroosterde ongezouten amandelen of
ongeroosterde ongezouten cashewnoten of
ongeroosterde ongezouten hazelnoten of
ongeroosterde ongezouten macadamianoten of
ongeroosterde ongezouten pecannoten of
ongeroosterde ongezouten pinda's of
ongeroosterde ongezouten walnoten
1 eetlepel sesamolie per 150 gram ongeroosterde ongezouten noten.

Indien gewenst
snufje zeezout

Totaal benodigde tijd ± 30 minuten

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding
Giet de sesamolie over de noten en roer tot alle noten zijn bedekt.
Verdeel de noten over een bakplaat met anti-aanbaklaag en bak ze 10-15 minuten in de oven, tot ze beginnen te drogen. Draai de noten halverwege om, door de bakplaat te bewegen. Laat de noten na het bakken afkoelen.

Voeg zeezout naar smaak toe (niet te veel!).

Je kunt de nootjes in een luchtdichte verpakking nog maximaal 1 maand bewaren.

geroosterde noten

Geroosterde noten


Recept voor geroosterde gekruide nootjes


Je kunt zelf kiezen voor 1 soort noten of een mengsel van verschillende soorten noten.

Ingrediënten
150 gram ongeroosterde ongezouten amandelen en/of
150 gram ongeroosterde ongezouten cashewnoten en/of
150 gram ongeroosterde ongezouten macadamianoten en/of
150 gram ongeroosterde ongezouten pinda's en/of
EN
1 theelepel Chinees vijf kruidenpoeder
of 1 theelepel Garam Masala
of 1 theelepel Japans zeven smaken peper
of 1 theelepel Ras al hanout.
EN
Voor 150 gram noten: 1 eetlepel shoyu of tamari,
voor 300 gram noten 2 eetlepels shoyu of tamari,
voor 450 gram noten: 3 eetlepels shoyu of tamari.
Gebruik tamari als je glutenvrije nootjes wilt.)
1 eetlepel sesamolie per 150 gram ongeroosterde ongezouten noten.

Totaal benodigde voorbereidingstijd ± 60 minuten
Totaal benodigde tijd in de oven ± 15 minuten

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bereiding
Doe de noten in een kom en meng ze. Voeg het gekozen kruid toe en schep de noten door de kruiden.
Giet de sesamolie en shoyu/tamari over de noten en roer tot alle noten zijn bedekt.
Verdeel de noten over een bakplaat met anti-aanbaklaag en bak ze 15 minuten in de oven, tot ze beginnen te drogen. Laat de noten daarna afkoelen.

Je kunt de nootjes in een luchtdichte verpakking nog maximaal 1 maand bewaren.

geroosterde gekruide noten

Geroosterde gekruide noten


Recept voor gedroogde kastanjes als snack


Ingrediënten
gedroogde tamme kastanjes

Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten

Bereiding
Breng water aan de kook, doe de kastanjes erin en laat 30 minuten koken. Giet het water eraf: klaar!


Recept voor kikkererwten uit de oven


Ingrediënten
1 klein potje kikkererwten of 1 kop gedroogde kikkererwten + 2 cm kombu
olijfolie
1-2 teentjes knoflook of 1 sjalotje
1 scheutje of 2 eetlepels shoyu of tamari

Totaal benodigde bereidingstijd gedroogde kikkererwten ± 1 uur en 30 minuten
Totaal benodigde bereidingstijd kikkererwten uit een potje ± 30 minuten

Voorbereiding gedroogde kikkererwten
Laat de kikkererwten weken over nacht of gedurende minimaal 6 uur

Bereiding gedroogde kikkererwten
Doe de geweekte kikkererwten en de kombu in een snelkookpan en kook onder de hoogste druk gedurende 45 minuten.
Laat de pan staan gedurende ± 10 minuten zodat de druk erafgaat.
Giet de kikkererwten in een zeef en gooi de kombu weg.
Doe een eetlepel olijfolie in een platte lage vorm en vet deze goed in.
Doe de kikkererwten erbij en rol de kikkererwten in de vorm heen en weer, zodat ze aan alle kanten blootgesteld zijn geweest aan de olie.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe de schaal met kikkererwten in de oven en verhit 10 minuten op 175 graden.
Haal ze daarna uit de oven.
Voeg een scheutje shoyu of tamari toe en de geperste knoflookteentjes of de fijngesnipperde sjalotjes.
Laat de kikkererwten heen en weer rollen in de vorm zodat ze goed mengen met de knoflook/sjalotjes en shoyu/tamari.
Zet nogmaals in de oven en verhit gedurende 10 minuten op 175 graden.
De kikkererwten kunnen heet, warm of koud gegeten worden.
Serveer met een servetje, omdat ze soms nog een beetje vet kunnen zijn.

Bereiding kikkererwten uit een potje
Giet de kikkererwten in een zeef en gooi het water weg.
Spoel de kikkererwten af onder stromend water.
Kikkererwten uit een potje zijn vrij zout en daarom is het fijn het zoute water er zo veel mogelijk af te spoelen.
Doe een eetlepel olijfolie in een platte lage vorm en vet deze goed in.
Doe de kikkererwten erbij en rol de kikkererwten in de vorm heen en weer, zodat ze aan alle kanten blootgesteld zijn geweest aan de olie.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe de schaal met kikkererwten in de oven en verhit 10 minuten op 175 graden.
Haal ze daarna uit de oven.
Voeg een scheutje shoyu of tomari toe en de geperste knoflookteentjes of het fijngesnipperde sjalotje.
Laat de kikkererwten heen en weer rollen in de vorm zodat ze goed mengen met de knoflook/sjalot en shoyu/tamari.
Zet nogmaals in de oven en verhit gedurende 10 minuten op 175 graden.
De kikkererwten kunnen heet, warm of koud gegeten worden.
Serveer met een servetje, omdat ze soms nog een beetje vet kunnen zijn.

Goed om te weten

Kikkererwten zijn rijk aan vezels. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vezels voor een volwassene = 20-25 gram. In linzen zit 17 gram vezels per 100 gram.

Bron: "Het ideale eetpatroon voor de mensheid", Kushi Instituut, 2012.


kikkererwten uit de oven

Kikkererwten uit de oven


Recept voor popcorn


Ingrediënten
pofmais
maisolie, waarin je kunt bakken of frituren

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Bereiding
Pof de maïs in kleine porties per keer, omdat popcorn na poffen ± 8 keer zoveel ruimte inneemt als de gebruikte pofmais.
Zet een koekepan of hapjespan op een hoog vuur met een klein scheutje maisolie.
Probeer af en toe met een paar korrels of de pan heet genoeg is, als ze hard ronddraaien in de pan of meteen poffen is de temperatuur goed.
De pan moet goed heet zijn, omdat de mais pas poft bij 200 graden Celsius.
Doe de maiskorrels in de hete pan, schud snel om als er olie gebruikt wordt en leg meteen een deksel op de pan.
Zet het vuur uit als het engiszins stil wordt onder het deksel.
Laat nog even staan, voordat je het deksel erafneemt.

Pofmais

Pofmais