Recept voor veganaise op 3 manieren
Manier 1
Ingrediënten voor 4 personen 1 eetlepel umepasta 1 eetlepel gesnipperde ui 200 ml sojamelk 200 ml frituurolie 1 snufje zeezout Totaal benodigde bereidingstijd ± 70 minuten Bereiding Doe de umeboshi pasta, de uien en de sojamelk bij elkaar en mix met een staafmixer. Berg de staafmixer op en roer vanaf nu alleen nog met een lepel. Voeg nu de frituurolie langzaam toe zodanig dat het indikt. Het kan goed zijn dat je minder frituurolie nodig hebt. Proef om te zien of er genoeg zeezout in zit. Voeg desgewenst nog wat zeezout toe. Laat 1 uur in de koelkast staan om af te koelen en verder in te dikken. Deze veganaise kun je ± 1 week bewaren, mits je hem in de koelkast plaatst. Met dank aan Dini.
Manier 2Een paar technische details: ciderazijn zorgt voor een meer mayonaiseachtige smaak; citroensap is krachtiger. Voor een mooie gele kleur kun je wat kurkuma of saffraan toevoegen. Ingrediënten voor 4 personen ca. 175 gram tofu 60 ml extra virgine olijfolie 2 eetlepels ciderazijn of versgeperst citroensap 1⁄4 theelepel zeezout, (naar keuze) Indien gewenst 2 theelepel Dijonmosterd een snufje kurkuma of een snufje saffraan Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten Bereiding Doe alles in een kom en mix door elkaar totdat alles goed gemixed is. Je kunt deze veganaise maximaal een paar dagen in de koelkast bewaren. |
Veganaise bereid volgens manier 2 |
Manier 3Ingrediënten voor 4 personen 100 ml ongezoete sojamelk 1 eetlepel grove mosterd 1 eetlepel appelazijn 200 ml zonnebloemolie 50 ml olijfolie sap van een 1/2 citroen zeezout naar smaak Indien gewenst peper naar smaak Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten Bereiding Doe de sojamelk, (eventueel de mosterd), appelazijn, zout en peper in een hoge maatbeker. Mix met een staafmixer. Voeg tijdens het mixen de zonnebloemolie en de olijfolie erbij en wacht tot het de juiste consistentie heeft bereikt. Breng de veganaise op smaak met het citroensap. Doe eerst een 1/4 theelepel citroensap erbij. Roer goed door met een lepel. Proef! is het goed? dan ben je klaar. Wil je hem een tintje frisser, dan voeg je weer een 1/4 theelepel toe en proef opnieuw. Zo ga je door tot je tevreden bent. Gebruik niet te veel citroensap. Zo ook met het zout. Hou je van meer zout, dan voeg je op dezelfde manier kleine beetjes zout toe tot je tevreden bent. Gebruik niet te veel zout. Deze veganaise is minstens een week houdbaar. |
Veganaise bereid volgens manier 3 |