Recept voor veganaise op 3 manieren



Manier 1

Ingrediënten voor 4 personen
1 eetlepel umepasta
1 eetlepel gesnipperde ui
200 ml sojamelk
200 ml frituurolie
1 snufje zeezout

Totaal benodigde bereidingstijd ± 70 minuten

Bereiding
Doe de umeboshi pasta, de uien en de sojamelk bij elkaar en mix met een staafmixer.
Berg de staafmixer op en roer vanaf nu alleen nog met een lepel.
Voeg nu de frituurolie langzaam toe zodanig dat het indikt. Het kan goed zijn dat je minder frituurolie nodig hebt.
Proef om te zien of er genoeg zeezout in zit.
Voeg desgewenst nog wat zeezout toe.
Laat 1 uur in de koelkast staan om af te koelen en verder in te dikken.

Deze veganaise kun je ± 1 week bewaren, mits je hem in de koelkast plaatst.

Met dank aan Dini.

Manier 2

Een paar technische details: ciderazijn zorgt voor een meer mayonaiseachtige smaak; citroensap is krachtiger. Voor een mooie gele kleur kun je wat kurkuma of saffraan toevoegen.

Ingrediënten voor 4 personen
ca. 175 gram tofu
60 ml extra virgine olijfolie
2 eetlepels ciderazijn of versgeperst citroensap
1⁄4 theelepel zeezout, (naar keuze)

Indien gewenst
2 theelepel Dijonmosterd
een snufje kurkuma of een snufje saffraan

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Bereiding
Doe alles in een kom en mix door elkaar totdat alles goed gemixed is. Je kunt deze veganaise maximaal een paar dagen in de koelkast bewaren.
veganaise

Veganaise bereid volgens manier 2

Manier 3

Ingrediënten voor 4 personen
100 ml ongezoete sojamelk
1 eetlepel grove mosterd
1 eetlepel appelazijn
200 ml zonnebloemolie
50 ml olijfolie
sap van een 1/2 citroen
zeezout naar smaak

Indien gewenst
peper naar smaak

Totaal benodigde bereidingstijd ± 10 minuten

Bereiding
Doe de sojamelk, (eventueel de mosterd), appelazijn, zout en peper in een hoge maatbeker. Mix met een staafmixer. Voeg tijdens het mixen de zonnebloemolie en de olijfolie erbij en wacht tot het de juiste consistentie heeft bereikt. Breng de veganaise op smaak met het citroensap. Doe eerst een 1/4 theelepel citroensap erbij. Roer goed door met een lepel. Proef! is het goed? dan ben je klaar. Wil je hem een tintje frisser, dan voeg je weer een 1/4 theelepel toe en proef opnieuw. Zo ga je door tot je tevreden bent. Gebruik niet te veel citroensap. Zo ook met het zout. Hou je van meer zout, dan voeg je op dezelfde manier kleine beetjes zout toe tot je tevreden bent. Gebruik niet te veel zout.

Deze veganaise is minstens een week houdbaar.

veganaise

Veganaise bereid volgens manier 3