Recept voor bruine bonensoep



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop gedroogde bruine bonen en 3 cm kombu of 1 literblik bruine bonen
2 eetlepels zonnebloemolie
1 ui
1 laurierblad of 1/4 theelepel laurierpoeder
2 snufjes zeezout
5 zwarte peperkorrels
3 kruidnagelen
50 gram witte tarwebloem
water

Totaal benodigde bereidingstijd voor de gedroogde bruine bonen ± 1 uur en 30 minuten
Totaal benodigde bereidingstijd voor de bruine bonen uit blik ± 30 minuten

Voorbereiding bruine bonen uit blik
Wanneer je bonen uit blik gebruikt, giet de bonen uit het blik in een vergiet en laat uitlekken.
Gooi het water uit het blik weg.
Snipper de ui.
Vijzel de zwarte peperkorrels en de kruidnagels.

Bereiding van de bruine bonen uit blik
Verhit de helft van de olie in een koekepan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet met een bruin randje.
Pureer de bruine bonen met een mixer.
Verhit de andere helft van de olie in een grote pan en meng dit met de tarwebloem.
Giet hier langzaam 1 liter kokend water bovenop en blijf roeren totdat er en klontjesvrij mengsel ontstaat.
Doe de gefruite uien, het zout, de gevijzelde zwarte peper en kruidnagel en het laurierpoeder bij de gepureerde bruine bonen.
Verhit het gerecht nog een paar minuten.

Voorbereiding gedroogde bruine bonen
Was en week de gedroogde bruine bonen 6 tot 8 uur.
Wanneer je het vergeten bent is dat niet erg, maar dan kan het zijn dat de bonen langer moeten koken.
Snipper de ui.
Vijzel de zwarte peperkorrels en de kruidnagels.

Bereiding van de gedroogde bruine bonen in een snelkookpan
Doe de bruine bonen, de kombu, het laurierblad en 4 koppen water in de snelkookpan.
Breng aan de kook.
Voeg geen zout toe, omdat anders de bonen niet gaar worden.
Laat de bonen in de snelkookpan gedurende 45 minuten koken onder hoge druk.
Zet de snelkookpan onder de koude kraan om hem af te koelen en voeg de shoyu toe.
Laat nog 15 minuten koken.
Eventueel kan het nodig zijn om een klein beetje water toe te voegen zodat het niet droog kookt.
Wanneer ze gekookt zijn, verwijder de kombu en het laurierblad, deze zijn wel eetbaar, maar niet zo lekker en giet de bonen in een vergiet.
Het kookwater bewaren om opnieuw te gebruiken.
Verhit de helft van de olie in een koekepan en fruit hierin de ui totdat deze glazig ziet met een bruin randje.
Pureer de bruine bonen met een mixer.
Verhit de andere helft van de olie in een grote pan en meng dit met de tarwebloem.
Giet hier langzaam 1 liter kokend water bovenop en blijf roeren totdat er en klontjesvrij mengsel ontstaat.
Doe de gefruite uien, het zout, de gevijzelde zwarte peper en kruidnagel bij de gepureerde bruine bonen.
Verhit het gerecht nog een paar minuten.