Recept voor bruine bonensoep - maaltijdsoep
Ingrediënten voor 4 personen 1 kop gedroogde bruine bonen en 3 cm kombu 1 ui 1 kleine winterpeen 1/4 kleine pompoen 1 eetlepel sesamolie 1/3 theelepel zeezout 1 theelepel dashi 1 scheutje shoyu 1/2 prei ter garnering 1/2 pak somen water Indien gewenst Vers gesneden peterselie ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 30 minuten Voorbereiding gedroogde bruine bonen Was en week de gedroogde bruine bonen 6 tot 8 uur. Gooi het water waar je de bonen in hebt geweekt na het weken weg. Spoel de bonen niet af. Snipper de ui Snij de winterpeen in blokjes Snij de pompoen in blokjes Snij de prei in hele dunne ringen Bereiding Doe de bruine bonen in de snelkookpan met de kombu en laat 50 minuten koken onder de hoogste druk. Doe de sesamolie en de gesnipperde ui, de winterpeen en de pompoen in een gietijzeren pan en bak dit. Doe er het zeezout bij. Zodra de uien een beetje glazig zien met een lichtbruin randje voeg dan 1 deciliter water toe en laat 15 minuten koken. Zodra de bruine bonen gaar zijn, doe het uienmengsel en de dashi erbij. Kook in een andere pan 1 liter water en zodra het kookt, doe er de somen bij en laat een paar minuten koken. Doe geen zout bij de somen. Giet het water eraf en spoel af met koud water. Doe de somen eerst in de soepkop, schep er de bonensoep bovenop. Garneer met de prei. Met dank aan Dini.