Recept voor erwtensoep
Ingrediënten voor 4 personen 125 gram spliterwten een ui een takje selderie een prei vier laurierblaadjes tijm bonekruid marjolein of marjoraan peterselie een snufje witte of zwarte of cayennepeper een snufje zeezout een stukje kombu zeewier van 3 cm anderhalve liter water Indien gewenst 1/2 wortel voor wat kleur Totaal benodigde bereidingstijd ± 1 uur en 30 minuten Voorbereiding Maak de groenten schoon en snijd ze in grote stukken. Spoel de spliterwten af en week ze gedurende enkele uren voor in koud water Bereiding Doe de spliterwten, de kombu en het zeezout in een pan met het water en breng aan de kook. Laat gedurende 1 uur zachtjes koken. Verwijder het laurierblad en de kombu. Voeg de groenten (en eventueel de wortel) en de kruiden erbij na en laat nog 10 à 15 min doorsudderen. Gebruiken staafmixer om de erwtensoep te pureren. Garneer met gesnipperde peterselie. Serveertip: snijd 2 sneden volkoren brood in dobbelsteentjes en bak ze goudbruin in olijfolie.