Recept voor maaltijdsoep met gerst
Ingrediënten voor 4 personen 1 kop gerst 1 1/2 ui of 1 hele grote ui 1/2 winterpeen 1/2 grote zoete bataat (gebruik net zo veel winterpeen als zoete bataat) 2 - 3 centimeter kombu 3 shitakes 1 halve kop of een klein handje gedroogde daikon (=rettich) 1 1/2 blokjes gedroogde tofu 1/3 theelepel zeezout 2 eetlepels shiro miso of witte miso 2 theelepels dashi 1 klein stukje gember ter grootte van het laatste kootje van je duim 2 1/2 koppen water Totaal benodigde bereidingstijd ± minuten Voorbereiding Was de gerst in een zeef en droog na het wassen de onderkant van de zeef af. Week de gerst gedurende 4 tot 8 uur, maar zonder weken kan ook. Week de gedroogde daikon in zoveel water dat de daikon net onder water staat, gedurende 10 minuten. Snij de gedroogde daikon in kleine stukjes. Doe de gedroogde tofoe in een bakje en zet onder water. Laat de gedroogde tofoe gedurende 5 minuten weken. Knijp de gedroogde tofoe uit zodat het water eruit komt. Dep de tofu af met een keukenrol. Snij de tofu in blokjes. Snij de wortel in lucifertje. Snij de zoete bataat in blokjes. Snij de uien in grote stukken. Rasp een klein stukje gember en pers hier met de hand het sap uit. Bereiding Doe de gerst, de kombu, de geweekte gedroogde daikon en de shitake in een snelkookpan, doe daar het zeezout bij en laat deze gedurende 45 minuten onder hoge druk koken. Zet een frituurpan op het vuur en verhit de olie. Zodra de olie heet is, doe de tofoe blokjes erbij en frituur deze gedurende 2 à 3 minuten. Wanneer het klaar is, haal je de tofoe blokjes eruit en dep deze met een stukje van een keukenrol. Pak een nieuwe pan en doe daar een laagje water in met een snufje zeezout. Verhit het water. Sauteer de uien hier in. Doe na een minuut de wortel en de zoete bataat erbij. Voeg het gembersap toe aan de wortel en zoete bataat. Los de shiro miso op in wat heet water. Zodra de gerst klaar is met koken, laat je deze afkoelen in de snelkookpan totdat de druk er af is. Haal de shitake eruit en snij deze in kleine stukjes. Haal de kombu eruit en gooi deze weg. Deze is wel eetbaar maar niet zo lekker. Doe nu de gesauteerde groente, de dashi, de gefrituurde tofoe en de miso bij de gerst en roer door. Voeg indien nodig nog gekookt water toe, zodat het vloeibaar genoeg is. Met dank aan Dini.