Basisrecept voor groentebouillonpoeder



Ingrediënten
2 middelgrote winterpenen
2 stengels bleekselderij
1 teentje knoflook
1 kleine prei
1 ui
En de volgende tuinkruiden, waarmee je kunt variëren qua hoeveelheid of samenstelling:
1-2 eetlepels verse selderieblaadjes
2 takjes rozemarijn
1-2 eetlepels verse peterselie
1 eetlepel lavas
3 takjes verse tijm
2 takjes verse oregano
4 blaadjes verse salie
zeezout, per 100 gram groente heb je 15-20 gram zeezout nodig (20%)

Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten

Voorbereiding
Was de groenten en laat goed uitlekken in een doek. Je kunt de groenten droger maken door ermee te zwaaien.
Verwarm de oven voor tot 90 graden.

Bereiding
Snijd alle groente eerst grof en voeg alle groente, kruiden en specerijen samen in een keukenmachine. Vermaal alles tot een heel fijn geheel.
Vijzel het zeezout en voeg het toe aan de groenten. Roer het er goed doorheen.
Verdeel de groenten met zeezout over de bakplaat en probeer het mengsel zo dun en evenredig mogelijk uit te smeren, dit verkort de uiteindelijke baktijd.
Als het gehele mengsel is uitgesmeerd zet je de bakplaat in de voorverwarmde oven. Je laat het mengsel dan minimaal 5 uur tot 7 uur in de oven staan op 80 of 90 graden, maar waarschijnlijk duurt het nog langer voordat de groenten helemaal gedroogd zijn. Je kunt tijdens het bakken regelmatig voelen of de bouillonmix al is uitgedroogd en je kunt de nog natte plekken ook eenvoudig herkennen. Nadat de groenten helemaal gedroogd zijn in de oven laat je deze even afkoelen buiten de oven. Breek de gebakken groenten in stukken en mix dit in een keukenmachine tot een fijn poeder. Pas op met het openen van de keukenmachine: het stuift nogal. Klaar!


Bewaren
Bewaar de groentebouillonpoeder is een luchtdichte pot. Je kunt de poeder tot wel drie maanden lang bewaren.

Gebruiken
Je kunt 1 eetlepel bouillonpoeder gebruiken op 1 liter soep.