Recept voor groentesoep met ui, venkel en wortel
Ingrediënten voor 4 personen stukje kombu van 3 cm 1 1/2 ui 1/2 venkel 1/2 winterpeen of 1 wortel 1 1/2 eetlepel shiro miso of witte miso 1 afgestreken eetlepel dashi of groentebouillonpoeder 1 snufje zeezout Indien gewenst udon of een handje macaroni een paar kleine blokjes Tofu of tempeh fijngesneden peterselie water Totaal benodigde bereidingstijd ± 30 minuten Voorbereiding Snij de bovenkant van de venkel er af (dat is waar de takjes uitkomen). De bovenkant van de venkel is niet lekker. Het hart van de venkel hoef je er niet uit te snijden, maar kun je gewoon ook klein snijden. Snipper de ui. Snij de wortel in stukken, terwijl je snijd draai je de wortel waardoor je aparte ongelijke stukjes krijgt. Bereiding Kook de kombu gedurende 10 minuten. Haal de kombu uit de soep (deze kun je eventueel nog een keer gebruiken). Voeg de uien, de wortel en de venkel toe. Wanneer je udon of macaroni toevoegt, kijk dan op de verpakking hoe lang deze moet koken en voeg tijdig toe. Wanneer je tempeh of tofoe meekookt, dan kun je dit 10 min meekoken. Laat gedurende 10 minuten koken. Neem wat kookwater uit de pan en doe dat in een kommetje met de shiro miso. Meng de shiro miso totdat deze geheel opgelost is en voeg weer toe aan de pan. Voeg de dashi en het zout toe en roer goed om. Met dank aan Dini.