Recept voor kinpirasoep



Ingrediënten voor 4 personen
2 kliswortels (kliswortel wordt ook wel klitwortel genoemd.)
2 wortels
1/8 van een kleine of middelgrote pompoen
1 middelgrote ui
1/2 verse lotuswortel of 4 gedroogde lotuswortel schijven
1/2 eetlepel geroosterde sesamolie
anderhalve eetlepel mugi miso of gerstmiso
1 klein beetje gembersap (Je kunt eenvoudig gembersap maken door een stukje gember te raspen en dan uit te knijpen met een citroenpers of je hand.)
2 snufjes zeezout
water

Indien gewenst
1 stukje van het witte deel van een prei of een bosuitje of een beetje verse peterselie of verse bieslook ter garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten

Voorbereiding
Borstel de pompoen schoon, verwijder de pitten, gebruik hiervan ± 1/10 en snij in kleine stukken. Kliswortels schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 cm dikke plakken.
Lotuswortel schoonborstelen. Schil verwijderen met dunschiller. Diagonaal snijden in 1 cm dikke plakjes.
Snij de plakjes vervolgens in 4 gelijke stukken.
Wanneer je gedroogde lotuswortel gebruikt, laat deze dan overnacht weken. Snij de plakjes vervolgens in 4 gelijke stukken.
Snipper de uien.

Bereiding
Verhit de sesamolie in een gietijzeren pan.
Doe de kliswortel in de hete olie en doe er een snufje zeezout bij.
Sauteer, dat wil zeggen laat het even aanbakken op een hoog vuur gedurende enkele minuten, terwijl je voortdurend met een houten lepel roert.
Doe nu de wortel erbij en weer een snufje zeezout en sauteer nog 1 - 2 minuten.
Doe er zoveel water bij dat het net onder water staat, draai het vuur laag en laat 20 minuten koken.
Doe nu de ui erbij, voeg nog wat water toe en breng weer aan de kook.
Doe nu de pompoen en de lotus erbij. Voeg eventueel nog wat water toe, zodanig dat de groenten onder water staan.
Laat weer 10 minuten koken.
Schep een beetje van het kookwater eruit bij de gerstmiso in een kommetje en meng deze, totdat de gerstmiso geheel is opgelost. Voeg de gerstmiso toe aan de groenten en laat met open deksel nog 10 minuten sudderen op een laag vuur.
Zorg ervoor dat het niet opnieuw gaat koken, want dan kook je de miso stuk.
Voeg aan het eind het gembersap toe en garneer met de witte prei, de bosui, de peterselie of de bieslook.