Recept voor misosoep met witte miso en dumplings



Ingrediënten voor de soep voor 4 personen
1 stukje wakame van ongeveer 3 centimeter of 1 eetlepel wakame vlokken
4 gedroogde shitake
1/2 grote zoete bataat of 1 kleine zoete bataat
1 wortel
1 stukje prei of bosui
1 stukje gember
2 eetlepels shiro miso of witte miso

Ingrediënten voor de dumplings
150 gram Tofu
ongeveer 50 gram bloem
1 snufje zeezout
1 eetlepel shoyu of tamari
water

Indien gewenst
Fijngesneden peterselie, verse bieslook, een klein stukje in ringetjes gesneden prei of bosuitje ter garnering.

Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten

Voorbereiding
Week 3 centimeter wakame of een eetlepel wakamevlokken in koud water gedurende 5 minuten en snij daarna in kleine stukjes.
Week de shitake gedurende tenminste 10 minuten, maar het mag ook over nacht.
Borstel de zoete bataat schoon, verwijder eventueel kleine plekjes, maar schil niet! In de schil zitten vitaminen en mineralen.
Snij de wortel in de lengte, zodat er lange reepjes ontstaan (zogenaamde juliënne).
Rasp de gember op een fijne rasp. Wanneer je de schil erafhaalt, dan kun je de geraspte gember in zijn geheel gebruiken. Wanneer je de schil niet erafhaalt, kun je de gember met de blote hand uitknijpen en alleen het sap gebruiken.

Bereiding van de soep zonder dumplings
Doe driekwart liter water in een pan.
Breng het water aan de kook.
Voeg de shitake toe.
Laat 10 minuten koken.
Haal de shitake eruit, controleer of de steeltjes erg hard zijn en snij deze eventueel er af en snij de rest in kleine stukjes.
Voeg nu de wortel, de wakame en zoete bataat toe en laat nog een keer 10 minuten koken.
Voeg het gembersap of de fijn geraspte gember en de wakame toe.
Doe de shiro miso of witte miso in een schaaltje en schep een beetje van de bouillon uit de soep.
Roer net zo lang totdat de miso goed opgelost is in de bouillon.
Voeg nu de opgeloste miso toe aan de soep.

Bereiding van de dumplings
Knijp de tofu fijn in kleine stukjes met de blote hand.
Voeg de bloem toe, het zeezout en de shoyu of tamari en een klein beetje water (wanneer het deeg nog te droog is: het moet kneedbaar zijn).
Prak het deeg door met een vork.
Maak er balletjes van met bijvoorbeeld 2 theelepels of met een scoop voor meloenballetjes.
Verhit frituur olie in een frituurpan.
Controleer of de frituurolie heet genoeg is met een eetstokje.
Breng het eetstokje in contact met de bodem van de frituurpan, wanneer daar luchtbelletjes ontstaan is de frituurolie heet genoeg.
Doe nu de tofuballetjes in de frituurpan en frituur ± 2 minuten.
Zodra ze klaar zijn, haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Doe nu in elke soepkom een paar dumplings en giet de soep eroverheen.
Je kunt de soep garneren met de prei, het bosuitje of een beetje verse peterselie of verse bieslook.

Mocht er soep en dumplings overblijven, bewaar die dan apart.

Met dank aan Dini.