Recept voor misosoep met pastinaak, rode kool en udon
Ingrediënten voor 4 personen 1 stukje wakame van 3 - 4 centimeter of een eetlepel wakame vlokken 1 eetlepel genmai miso of bruine rijstmiso 1 pastinaak fijngesneden 100 gram udon 1-2 buitenste bladeren van een rode kool water Indien gewenst: 1 klein beetje verse geraspte gember (je kunt ± 2 centimeter gember raspen op een fijne rasp) blokjes gerookte tofu met zonnebloempitten of blokjes gerookte tempeh Totaal benodigde bereidingstijd ± 20-25 minuten Voorbereiding Week 3 centimeter wakame of een eetlepel wakamevlokken in koud water gedurende 5 minuten en snij daarna in kleine stukjes. Snij de pastinaak in kleine blokjes (iets kleiner dan een dobbelsteen) Verwijder de grootste nerf aan de onderkant van de rode kool een klein stukje. Snij de bladeren van de rode kool zo klein mogelijk, in snippers, eerst in stroken in de lengte en daarna nog een keer in de breedte. Bereiding Gooi het water waarin je de wakame hebt geweekt weg. Doe 3/4 liter water in een pan en voeg de wakame toe en breng aan de kook. Voeg de pastinaak toe en laat 5 minuten koken totdat deze zacht is. Voeg nu de rode kool en eventueel de gerookte tofu of tempeh en gember toe en breng opnieuw aan de kook. Laat nog 3-5 minuten koken tot de groenten knapperig, maar gaar zijn. Zet het vuur laag. Los de miso op in een beetje van het kookwater en nadat het geheel opgelost is, voeg toe aan de groenten. Laat de soep nog even 3 à 4 minuten staan op een laag vuur maar zorg ervoor dat het niet kookt. (Wanneer je misosoep laat koken, kook je de miso stuk). Afronding Wanneer de misosoep klaar is, pak dan een ander pannetje, breng water aan de kook, breek de udon in kleine stukjes en kook de udon. Zodra de udon klaar is, doe je deze als eerst in de soepkom en giet je de misosoep erboven op.