Recept voor shoyu- of tsuyubouillon - basisrecept
Ingrediënten voor 4 personen
een stukje kombu van 2 centimeter
Gebruik 1 soort wortelgroente + 1 soort groente die boven de grond groeit:
50% wortelgroente, bijvoorbeeld daikon (= rettich),
kliswortel, radijs,
rammenas, uien, wortels of
zoete bataat
50% groente die boven de grond groeit, bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, courgette, koolrabi,
lente-uitjes, pompoen of prei
1 scheutje shoyu of
1 scheutje tsuyu
8 koppen water
Indien gewenst
peterselie ter garnering
Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten
Voorbereiding
Snij de groente in kleine stukken.
Snij eventueel de peterselie in kleine stukjes.
Bereiding
Doe de kombu in een pannetje met het water.
Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
Haal de kombu eruit. Deze is wel eetbaar, maar niet lekker.
De kombu kun je bewaren, om nog een keer te gebruiken.
Doe nu de wortelgroente erbij.
Laat een paar minuten koken en doe dan de groente die boven de grond groeit erbij.
Laat een paar minuten koken, doe dan de shoyu erbij.
Proef even om te zien of het zout genoeg is.
Zo ja, dan is het klaar, zo nee, voeg nog wat shoyu toe.
Wanneer je het in de ochtend eet gebruik dan wat minder shoyu, maar 's middags kun je wat meer gebruiken.
Garneer eventueel met de peterselie.