Recept voor shoyu- of tsuyubouillon met wortel en daikon (= rettich)
Ingrediënten voor 4 personen
een stukje kombu van 2 centimeter
2 middelgrote wortels
een derde van een middelgrote daikon (= rettich)
1 scheutje shoyu of
1 scheutje tsuyu
8 koppen water
Indien gewenst
peterselie ter garnering
Totaal benodigde bereidingstijd ± 20 minuten
Voorbereiding
Snij de daikon en de wortels in hele dunne schuine plakjes.
Snij eventueel de peterselie in kleine stukjes.
Bereiding
Doe de kombu in een pannetje met het water.
Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
Haal de kombu eruit. Deze is wel eetbaar, maar niet lekker.
De kombu kun je bewaren, om nog een keer te gebruiken.
Doe nu de wortels en daikon erbij.
Laat een paar minuten koken en doe dan de shoyu erbij.
Proef even om te zien of het zout genoeg is.
Zo ja, dan is het klaar, zo nee, voeg nog wat shoyu toe.
Wanneer je het in de ochtend eet gebruik dan wat minder shoyu, maar 's middags kun je wat meer gebruiken.
Garneer eventueel met de peterselie.
Met dank aan Dini.