Recept voor koude wortel-bietensoep
Deze koude soep is een heerlijk voorgerecht op een warme dag. Ingrediënten voor 4 personen 1 eetlepel maisolie of sesamolie 125 gram ui of 2 kleine uien 250 gram bietjes 250 gram wortelen 75 gram sjalotten 3/4 liter water 1 groentebouillonblokje of 1/4 theelepel tuinkruidenzout Indien gewenst 4 plakjes citroen of fijngesneden verse peterselie ter garnering Totaal benodigde bereidingstijd ± 90 minuten Voorbereiding Snij of hak de uien en sjalotten fijn Borstel de bieten schoon en snij in schijfjes Was en snij de worteltjes in schijfjes Kook het water en doe het bouillonblokje of tuinkruidenzout erin. Bereiding Verhit de olie in een koekepan en fruit de uien en sjalotten gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en daarna ook de bieten en wortelen en laat gedurende ongeveer 15 minuten koken, totdat de bieten en wortels gaar zijn. Neem de pan van het vuur en laat de soep even afkoelen. Mix met een staafmixer of doe de vaste bestanddelen door een passoir. Doe de puree weer terug in de pan en laat afkoelen (evt. in de koelkast). Uit de koelkast halen, verdelen over de soepkommen en evt. garneren met een schijfje citroen of versgehakte peterselie.