Recept voor koude wortel-bietensoep



Deze koude soep is een heerlijk voorgerecht op een warme dag.

Ingrediënten voor 4 personen
1 eetlepel maisolie of sesamolie
125 gram ui of 2 kleine uien
250 gram bietjes
250 gram wortelen
75 gram sjalotten
3/4 liter water
1 groentebouillonblokje of 1/4 theelepel tuinkruidenzout

Indien gewenst
4 plakjes citroen of fijngesneden verse peterselie ter garnering

Totaal benodigde bereidingstijd ± 90 minuten

Voorbereiding
Snij of hak de uien en sjalotten fijn
Borstel de bieten schoon en snij in schijfjes
Was en snij de worteltjes in schijfjes
Kook het water en doe het bouillonblokje of tuinkruidenzout erin.

Bereiding
Verhit de olie in een koekepan en fruit de uien en sjalotten gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en daarna ook de bieten en wortelen en laat gedurende ongeveer 15 minuten koken, totdat de bieten en wortels gaar zijn.
Neem de pan van het vuur en laat de soep even afkoelen. Mix met een staafmixer of doe de vaste bestanddelen door een passoir. Doe de puree weer terug in de pan en laat afkoelen (evt. in de koelkast). Uit de koelkast halen, verdelen over de soepkommen en evt. garneren met een schijfje citroen of versgehakte peterselie.