Recept voor zwarte linzensoep of Dupuy linzensoep



Ingrediënten voor 4 personen
1 kop zwarte linzen of Dupuy linzen
1 stukje kombu van 4 centimeter
1 scheutje shoyu
1 flinke theelepel dashi
2 kleine uien of 1 grote ui
1 winterwortel
1/4 stronkje broccoli
snufje zeezout
2 koppen water

Totaal benodigde bereidingstijd ± 45 minuten

Voorbereiding
Snij de uien iets grover dan wanneer je ze snippert.
Snij de wortels terwijl je ze ronddraait, zodat je geen schijfjes krijgt maar hoekige stukjes.
Snij de broccoli in roosjes.

Bereiding
De linzen en de groenten worden apart in 2 pannen bereid.
De linzen worden gekookt en de groenten kort gesauteerd in kokend water.
Kook de linzen samen met de kombu gedurende ± 30 minuten zonder zout.
Laat de linzen na 30 minuten 'schrikken' door er een klein scheutje koud water bij te doen.
Breng de linzen opnieuw aan de kook.
Wanneer het lang duurt voor ze gaar zijn, kun je ze nog een tweede keer laten 'schrikken'.
Sauteer de groenten in een pan met een bodem kokend water (ongeveer 2 koppen) en een snufje zeezout.
Sauteer eerst de uien gedurende een paar minuten en doe er dan de wortelen bij, wacht een paar minuten en voeg dan de broccoli toe.
Wacht een paar minuten tot de broccoli gaar is, maar nog wel knapperig.
Zet het vuur onder de groenten uit en doe NIET het deksel op de pan (anders koken de groenten door en worden ze papperig).
Zodra de linzen gaar zijn, voeg een flinke theelepel dashi toe en een scheutje shoyu.
Voeg vervolgens de gesauteerde groenten eraan toe.

Met dank aan Dini.