MeditatieMeditatie

Meditatie verbetert je immuunsysteem, verlaagt je bloeddruk en verbetert je cognitieve vermogen. Dit blijkt uit onderzoek aan Harvard Medical School. Meditatie helpt je te ontspannen.

Ga niet mediteren wanneer je aandacht bij iets anders nodig is. Mediteer zo lang je wilt, zelfs 5 minuten is heilzaam.

Wanneer je gaat mediteren, dan kun je dat in verschillende houdingen doen. Je kunt in kleermakerszit of lotuszit gaan zitten met je handen in elkaar gevouwen voor je buik of zittend op een stoel met je rug tegen de leuning en je voeten op de grond en je handen gevouwen voor je buik of liggend in bed met je handen naast je.

Sluit je ogen en volg je ademhaling. In het begin kan het zijn, dat er gedachten in je hoofd opkomen, ga er niet in mee, maar ga er ook niet mee in gevecht. Keer steeds terug naar het volgen van je ademhaling.

Zie dit filmpje van Mingyur Rinpoche over wat meditatie is en
dit filmpje van Mingyur Rinpoche voor beginners.
meditatie

Lotuszit

Mediteren op muziek

Je kunt mediteren op muziek. De muziek van de volgende filmpjes is daarvoor uitermate geschikt:

Relax - Buddhist Meditation Music - Zen garden - Kokin Gumi - 7:09 minuten

Cosmosis by Jack Haas and Craig Pruess 8:02 minuten

Voice of compassion - Stephen Rhodes 9:39 minuten

Zen meditation 1:00:33 minuten

Chakra meditaties

Het eerste chakra of wortelchakra

In het sanskriet: "Muladhara" genoemd, wat wortel of steun betekent. Het eerste chakra bevindt zich tussen de geslachtsdelen en de anus.

Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Ga met je aandacht naar het gebied, waar je 1e chakra zich bevindt. Adem naar dit gebied toe. Volg je adem en verander er niets aan.

Iedereen heeft een moeder en je hebt ook een innerlijke moeder. Je innerlijke moeder is precies de moeder, die jij op dit moment nodig hebt. Ze houdt van je, precies zoals je nu bent. Ze is vriendelijk, ze is een deel van jou en ze zal je altijd beschermen. Visualiseer je innerlijke moeder. Dit kan in de vorm van een kleur, een symbool, een beeld, een geluid of een geur. Maak het zo concreet mogelijk. Geniet van het gevoel van herkenning. Voel dat je veilig bent en geliefd. Wanneer je behoefte hebt om getroost te worden, dan troost ze je. Volg je ademhaling, terwijl je geniet van haar aanwezigheid. Bij haar mag je helemaal jezelf zijn. Voel je veilig en geliefd. Volg je ademhaling en laat het beeld of symbool van je innerlijke moeder los. Neem het gevoel van veiligheid in je mee.

Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik zorg goed voor mijn lichaam.
 • Ik kan het leven aan.
 • Ik vertrouw op mezelf.
 • Chakrameditatie: eerste chakra / 1e chakra = Muladhara

  Eerste chakra: "Muladhara"

  Het tweede chakra of heiligbeenchakra

  In het sanskriet wordt het tweede chakra: "Svadhistana" genoemd, wat zoetigheid betekent. Het tweede chakra bevindt zich tussen de navel en de geslachtsdelen.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Word je bewust van de bewegingen in je lichaam, zoals je hartslag, het bloed dat door je lichaam stroomt, je in- en uitademing. Met elke inademing vier je het leven. Je adem voedt je met alles wat je nodig hebt. Visualiseer een prettige ervarind uit je verleden. Gebruik al je zintuigen om dat moment weer op te roepen, wat je zag, wat je hoorde, wat je voelde, wat je rook, wat je proefde. Maak het zo echt mogelijk. Breng de ervaring naar je buik. Geef je lichaam over aan het genot van dat moment. Besef, dat je leven kan bestaan uit een aaneenschakeling van interessante plezierige ervaringen.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik ben goed genoeg zoals ik ben.
 • Ik mag mijn emoties uiten.
 • Ik mag een interessant en plezierig leven hebben.
 • Chakrameditatie: tweede chakra / 2e chakra = Svadhistana

  Tweede chakra: "Svadhistana"

  Het derde chakra of zonnevlecht chakra

  In het sanskriet wordt het derde chakra: "Manipura" genoemd, wat glanzend juweel betekent. Het derde chakra bevindt zich vlak boven de navel.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Visualiseer, dat je loopt op een slingerend pad, dat naar de horizon gaat. Het is een warme dag. Je voelt de zon op je rug en er is wat wind. De lucht geurt naar bloemen. Terwijl je loopt, merk je dat het pad omhoog gaat. In de verte zie je bergen. Je klimt langzaam omhoog. Je komt steeds hoger, totdat je een plateau ziet. In het midden van het plateu brandt een vuur. Het vuur verwarmt je. Naast het vuur liggen een pen en papier. Blijf staan en pak de pen en het papier en ga even zitten. Denk aan iemand van wie je wilde of verwachtte dat hij of zij je gelukkig zou maken, maar dat niet heeft gedaan. Schrijf de naam van deze persoon op het papier en houdt het in het vuur. Kijk hoe het papier verbandt in het vuur. Kijk totdat het papier helemaal verbrandt is. Warm je aan het vuur en weet dat je de innerlijke kracht en de goddelijke hulp hebt om alle uitdagingen van het leven aan te kunnen. Laat het vuur nu achter je en ga weer lopen op het pad naar beneden. Voel dat er iets veranderd is.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
 • Ik waardeer mezelf zoals ik ben.
 • Ik respecteer mezelf.
 • Ik mag zelf bepalen wat ik denk.
 • Ik mag zelf bepalen hoe ik me gedraag.
 • Dit is een fijne 3e chakra-meditatie van 11 minuten en 26 seconden om te doen.

  Chakrameditatie: derde chakra / 3e chakra = Manipura

  Derde chakra: "Manipura"

  Het vierde chakra of hartchakra

  In het sanskriet: "Anahata" genoemd, wat ongeslagen betekent. Het vierde chakra bevindt zich rond het hart, achter het borstbeen.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Leg je handen op je hart en voel de liefde, die daar is. Liefde voor jezelf en liefde voor anderen. Zeg in gedachten tegen jezelf: "Ik hou van je". Stuur in gedachten liefde naar alle mensen om je heen. Voel dat je liefde bent.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik hou van mezelf.
 • Ik stuur liefde naar de mensen om me heen.
 • Ik vergeef mezelf.
 • Ik vergeef anderen.
 • Ik ben dankbaar voor alles wat op mijn pad komt.
 • Dit is een fijne 4e chakra-meditatie van 12 minuten en 15 seconden om te doen.

  Chakrameditatie: vierde chakra / 4e chakra = Anahata

  Vierde chakra: "Anahata"

  Het vijfde chakra of keel chakra

  In het sanskriet: "Vishuddha" genoemd, wat loutering betekent. Het vijfde chakra bevindt zich onderaan de hals ter hoogte van de keel.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Ga met je aandacht naar het gebied, waar je 5e chakra zich bevindt. Stel je voor dat een blauwe kleur door je mond spoelt, je kaken ontspant, je oren ontspant en door je keel spoelt. Deze blauwe kleur versterkt je. zodat het hele gebied soepel en ontspannen wordt.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik denk na over mijn woorden voordat ik ze uitspreek en mag zeggen wat ik vind.
 • Ik mag mijn gevoelens eerlijk en met mededogen naar anderen uiten.
 • Ik moedig mezelf aan.
 • Chakrameditatie: vijfde chakra / 5e chakra = Vishuddha

  Vijfde chakra: "Vishuddha"

  Het zesde chakra of derde oog

  In het sanskriet: "Ajna" genoemd, wat gewaarworden of kennen betekent. Het zesde chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen, midden in het hoofd.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Ga met je aandacht naar het gebied, waar je 6e chakra zich bevindt. Visualiseer de kleur indigo (dit is een blauw-violette kleur) op de plek van je derde oog (het midden tussen je 2 ogen). Laat het gebied baden in deze kleur. Adem naar dit gebied toe. Volg je adem en verander er niets aan.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Het antwoord op alle vragen is te vinden in mezelf.
 • Ik vertrouw op mijn intuïtie.
 • Fouten stellen me in staat te leren, te groeien en me te ontwikkelen

 • Chakrameditatie: zesde chakra / 6e chakra = Ajna

  Zesde chakra: "Ajna"

  Het zevende chakra of kruinchakra

  In het sanskriet: "Sahasrara" genoemd, wat duizendvoudig betekent. Het zevende chakra bevindt zich bovenop je hoofd, ter hoogte van je kruin.

  Ga comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en adem in en uit door je neus. Visualiseer een omgeving waarin je je warm, prettig en veilig voelt. Ga met je aandacht naar het gebied, waar je 7e chakra zich bevindt. Adem naar dit gebied toe. Volg je adem en verander er niets aan.

  Affirmaties die je in jezelf kunt herhalen bij deze meditatie:

 • Ik accepteer mijzelf volledig met mijn "goede" en "slechte" eigenschappen.
 • Ik aanvaard mezelf in dankbaarheid en liefde.
 • Ik ben wie ik ben.
 • Ik ben verbonden met alles wat is.
 • Chakrameditatie: zevende chakra / 7e chakra = Sahasrara

  Zevende chakra: "Sahasrara"

  Ho'oponopono meditatie

  Ho'oponopono meditatie is ontwikkeld door Joe Vitale. De achterliggende gedachte bij deze meditatie is, dat wanneer je aan jezelf werkt, dit effect heeft op je omgeving en uiteindelijk op de hele wereld. In het Engels zijn de vier zinnen als volgt:
  • I Love You
  • I'm Sorry
  • Please Forgive Me
  • Thank You

  Website over Ho'oponopono - Dr. Joe Vitale

  YouTube filmpje over Ho'oponopono - Dr. Joe Vitale

  YouTube filmpje met mantra meditatie over Ho'oponopono - Dr. Joe Vitale

  Ho'oponopono meditatie

  Jin Shin Jyutsu meditatie

  Je kunt ook een van de volgende oefeningen doen, die door Mary Burmeister als onderdeel van Jin Shin Jyutsu zijn ontwikkeld:

  Meditatie