Disclaimer

Ik ben geen arts en ik ben geen neuroloog. De informatie over de ziekte van Parkinson op deze website is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Bespreek de informatie, tips en adviezen met je behandelend therapeut of arts. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je met de informatie doet.


Ongezonde voeding voor mensen met de ziekte van ParkinsonAardappels, aubergines, paprika's en tomaten

behoren tot de nachtschadefamilie en bevatten fytotoxines (gifstoffen). Een gezondere vervanging van aardappel is de zoete aardappel of zoete bataat.

Alcohol

Alcohol is verslavend, kan je ziek maken en je gedrag veranderen. Daarnaast bevat het suiker wat slecht voor je is, omdat het onder meer de opname van calcium en magnesium verhindert en Candida Albicans overgroei kan veroorzaken.

Aspartaam of E951

wordt gebruikt in light frisdranken als suikervervanger. Aspartaam is zo'n 200 x zoeter dan suiker en zit in Candarel, Nutrasweet, maar ook in fruitsappen, fruitconserven, ranja, yoghurt, kwark, yakult, taart, snoepjes, kauwgom, graanproducten, chips, peutertandpasta, enz. Aspartaam (E951) is een zoete chemische stof die vele gezondheidsproblemen veroorzaakt waaronder obesitas, diabetes, verschillende vormen van kanker, ADHD en migraine [8] en [9].

Bieten, snijbiet, rabarber en spinazie

Bieten, snijbiet, rabarber en spinazie bevatten relatief veel oxaalzuur. Oxaalzuur verlaagt de aanmaak van dopamine in de epifyse en remt de aanmaak van DHEA, waardoor verouderingsprocessen versneld worden. Oxaalzuur heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, remt de vorming van glutathion en remt de groei van de gehele darmflora af [1] blz. 233-245.

Bonen en capucijners uit blik

Aan bonen en capucijners uit blik wordt (zee)zout toegevoegd om ze te conserveren en vaak meer dan je nodig hebt. Bovendien zijn ze soms te lang gekookt of te lang bewaard, waardoor ze minder vitaminen bevatten. Aan blikgroenten uit de supermarkt wordt vaak suiker toegevoegd ter conservering en suiker is slecht voor je.

Cacao

Cacao bevat relatief veel oxaalzuur. Oxaalzuur verlaagt de aanmaak van dopamine in de epifyse en remt de aanmaak van DHEA, waardoor verouderingsprocessen versneld worden. Oxaalzuur heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, remt de vorming van glutathion en remt de groei van de gehele darmflora af [1] blz. 233-245.

Chutney

Chutney werkt verzurend.

Cola

Cola is erg zuur. Om een glas cola te neutraliseren, moeten ongeveer 32 glazen alkalisch water met een pH van 10 worden gedronken. Je proeft het niet als zuur, omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd. Het slechtst voor je nieren is een glas cola met veel ijs. Wanneer je niet zonder een glas cola kunt, voeg er dan veel citroensap aan toe om het zuur wat te neutraliseren en drink het zonder ijs, liefst lauwwarm.

Drop

Helaas zit in de meeste drop ofwel suiker, ofwel tarwe (dus gluten), ofwel lactose, ofwel E-nummers of een combinatie. Eet het daarom liever niet.

E-nummers

De meeste E-nummers zijn chemische verbindingen die bij overmaat schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Tegenwoordig zitten ze in veel voedingsmiddelen en er is voor zover ik weet nog nooit onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van meerdere E-nummers in één maaltijd. Gezien het feit, dat de meeste E-nummers lichaamsvreemde stoffen bevatten, zijn ze belastend voor de lever. Daarom lijkt het me beter ze zo veel mogelijk te mijden. Kleurstoffen en smaakstoffen zijn ook vaak chemisch van origine en kun je daarom ook beter vermijden [2]. Logo's van "ik kies bewust" zeggen niets over eventueel aanwezige E-nummers.

Frisdrank

De zuren, die in frisdrank zitten zijn slecht voor je gebit. Het koolzuur is slecht voor je maag. En de suiker in frisdrank is slecht voor je, omdat het de opname van calcium en magnesium verhindert en Candida Albicans overgroei kan veroorzaken.

Gluten

irriteren het darmslijmvlies en kun je daarom maar beter vermijden. Zie ook: het Perlmutter dieet.

Ketchup

Ketchup werkt verzurend.

Ketjap

Ketjap bevat suiker en is daarom slecht voor je gezondheid.

Koffie

Koffie is slecht vanwege de cafeïne. Dit leidt tot snellere hartslag en hogere bloeddruk. Koffie bevat relatief veel oxaalzuur. Oxaalzuur verlaagt de aanmaak van dopamine in de epifyse en remt de aanmaak van DHEA, waardoor verouderingsprocessen versneld worden. Oxaalzuur heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, remt de vorming van glutathion en remt de groei van de gehele darmflora af [1] blz. 233-245. Koffie werkt bovendien verzurend, waardoor je lichaam sneller veroudert.

Melk

Melk is slecht voor de vertering van eiwitten die in de maag voorverteerd worden. Zo gaan de eiwitten rotten in de darmen waarbij gifstoffen vrijkomen. Melk irriteert tevens het lichaam door slijmvorming. Melk kan leiden tot aderverkalking. Melk en melkprodukten bevatten ook exorfinen. Exorfinen zijn opiaatachtige voedingsstoffen, die de werking van het endorfinenysteem belasten. Deze opiaatachtige bestanddelen uit bepaalde voedingsmiddelen hechten zich op de endorfine receptoren. In gezonde omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over specifieke enzymen (DPP IV) die deze exorfinen neutraliseren door ze om te zetten in aminozuren. Door een overmaat aan exorfinen, genetische factoren en omgevingsfactoren die de werking van deze specifieke enzymen afremmen, ontstaat er een exorfinen overbelasting met een endorfineresistentie tot gevolg. Hierdoor wordt de vrijgave van dopamine en serotonine geblokkeerd [3], [7] en [10].

Ongefermenteerde soja

Ongefermenteerde sojaprodukten zoals sojamelk en sojayoghurt kunnen wanneer je ze veel gebruikt ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken [4].

Peulvruchten

zoals bonen, capucijners en kikkererwten bevatten fytotoxines (gifstoffen).

Seitan

Seitan bevat gluten. Deze opiaatachtige bestanddelen uit bepaalde voedingsmiddelen hechten zich op de endorfine receptoren. In gezonde omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over specifieke enzymen (DPP IV) die deze exorfinen neutraliseren door ze om te zetten in aminozuren. Door een overmaat aan exorfinen, genetische factoren en omgevingsfactoren die de werking van deze specifieke enzymen afremmen, ontstaat er een exorfinen overbelasting met een endorfineresistentie tot gevolg. Hierdoor wordt de vrijgave van dopamine en serotonine geblokkeerd [7] en [8].

Shoyu

Shoyu bevat gluten. Deze opiaatachtige bestanddelen uit bepaalde voedingsmiddelen hechten zich op de endorfine receptoren. In gezonde omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over specifieke enzymen (DPP IV) die deze exorfinen neutraliseren door ze om te zetten in aminozuren. Door een overmaat aan exorfinen, genetische factoren en omgevingsfactoren die de werking van deze specifieke enzymen afremmen, ontstaat er een exorfinen overbelasting met een endorfineresistentie tot gevolg. Hierdoor wordt de vrijgave van dopamine en serotonine geblokkeerd [7] en [8].

Sojamelk en sojayoghurt

Een nadeel van sojamelk en sojayoghurt is dat het een groot aantal stoffen bevat die de werking van enzymen als trypsine blokkeren. Deze stof is juist van groot belang voor de opname van eiwitten. Bovendien bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen waardoor een tekort kan staan aan vitamine A, D, E en B12. In sojamelk ztten grote hoeveelheden fytaatzuur die ervoor zorgen dat de opname van calcium, magnesium, ijzer en zink worden geremd. Dit geldt voornamelijk voor de opname van zink. Dit heeft tot gevolg dat er een belemmering ontstaat in de ontwikkeling van de hersenen en in de bescherming van de ontwikkeling van diabetes. Sojamelk bevat stoffen die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Jonge kinderen nemen de isoflavonen in vergelijking met oudere mensen beter op. Deze opname van isoflavonen kan worden vergeleken met de inname van vijf anticonceptiepillen per dag. Lange termijn gevolgen zijn vooralsnog onbekend maar uit dierproeven is wel gebleken dat een hoge dosis van deze stof wel degelijk gevolgen heeft voor de mannelijke geslachtsorganen en mogelijkerwijs verband houdt met onvruchtbaarheid bij mannen [5].

Spinazie

Spinazie bevat exorfinen. Exorfinen zijn opiaatachtige voedingsstoffen, waaronder gluten, zuivel, soja en spinazie, die de werking van het endorfinenysteem belasten. Deze opiaatachtige bestanddelen uit bepaalde voedingsmiddelen hechten zich op de endorfine receptoren. In gezonde omstandigheden heeft het lichaam de beschikking over specifieke enzymen (DPP IV) die deze exorfinen neutraliseren door ze om te zetten in aminozuren. Door een overmaat aan exorfinen, genetische factoren en omgevingsfactoren die de werking van deze specifieke enzymen afremmen, ontstaat er een exorfinen overbelasting met een endorfineresistentie tot gevolg. Hierdoor wordt de vrijgave van dopamine en serotonine geblokkeerd [7] en [8].

Suiker

Suiker is slecht voor je, omdat
  • het de opname van calcium en magnesium verhindert
  • Candida Albicans (een schimmel in de darmen) overgroei kan veroorzaken [6]
  • Suiker geeft een daling van de pH in weefsels en verstoort daardoor de zuur-base-verhouding in het lichaam. Dit kan uiteindelijk leiden tot onttrekking van calcium uit de botten.
  • Suiker er voor kan zorgen, dat de darmen gaan lekken door aantasting van zijn slijmvliezen, door toxinen uit rottingsproducten. Allerlei grote eiwitmoleculen, die in de darm horen te blijven lekken dan het lichaam in.
  • Suiker veroorzaakt tandsteen en rottende tanden.
Het gebruik van suiker is nooit gezond, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Varkensvlees

50% van de Nederlandse varkens is besmet met het Hepatitus E virus. Dit virus geeft bij gezonde mensen zelden problemen, maar bij mensen, bij wie het immuunsysteem onder druk staat, zoals mensen met de ziekte van Parkinson, kan Hepatitus E zich makkelijker ontwikkelen. Hepatitus E is een moeilijk te genezen ziekte. In een artikel in de Telegraaf van 16 juli 2015 staat dat de helft van de Nederlandse varkens besmet is met dit virus. Zowel bij mensen als dieren, worden afvalstoffen met name opgeslagen in het vet. Dus in varkensvet van (plof)varkens vind je alle groeihormonen, antibiotica en andere onnatuurlijke stoffen, die het varken gekregen heeft. Daarnaast heeft een plofvarken veel stress gehad en is het vlees daardoor extra verzurend.

Vruchtensap

Vruchtensap bevat vaak toegevoegde suiker.

Zwarte thee

Zwarte thee bevat relatief veel oxaalzuur. Oxaalzuur verlaagt de aanmaak van dopamine in de epifyse en remt de aanmaak van DHEA, waardoor verouderingsprocessen versneld worden. Oxaalzuur heeft een vernauwend effect op de bloedvaten, remt de vorming van glutathion en remt de groei van de gehele darmflora af [1]. Zwarte thee werkt bovendien verzurend, waardoor je lichaam sneller veroudert.

Bronnen


[1] "Vitaminen en mineralen, spiegels van de ziel, deel 4", Truus Hartsink en André Schaap, 2006.

[2] "Schadelijke E-nummers", www.infonu.nl.

[3] "Hilde Maris - exorfinen", Download als PDF.

[4] "De gevaren van soja", www.kokos-olie.nl.

[5] "Is sojamelk gezond?", www.infonu.nl.

[6] "141 Reasons sugar ruins your health", www.nancyappleton.com.

[7] "Exorfinen", SOCW.

[8] Kunstmatige zoetstof “Aspartaam” gemaakt van bacterie stront | Gewoon-Nieuws.nl.

[9] Aspartaam, is de kunstmatige zoetstof E951 gevaarlijk en giftig?.

[10] Mythe: Calcium is goed voor de botten.